Heel Zeist kiest voor LED


Heel Zeist kiest voor LED

In het Energiecentrum in Zeist gaven wethouders Catsburg en Hoogstraten afgelopen donderdag 17 september het startsein voor de actie ‘Heel Zeist kiest voor LED’.  Twee huurders ontvingen van de directeuren van Woongoed Zeist en de R.K. Woningbouwvereniging Zeist de eerste gratis ledlampen. Vanaf 25 september kunnen alle inwoners in de gemeente Zeist -woningeigenaren én huurders – maximaal drie gratis ledlampen per huishouden krijgen in het Energiecentrum op de Slotlaan 300. In ruil voor nog werkende gloei- of halogeenlampen. De actie loopt tot 1 december of tot de lampen op zijn. Op de website OmlaagdieMeter.nu staan de omruildagen vermeld. In oktober en november komt de mascotte Leddie ook nog op bezoek bij een aantal wooncomplexen van de corporaties om lampen om te ruilen. Ook die dagen staan op de website. De huurders van de R.K. Woningbouwvereniging worden ook door de woningbouwvereniging hierover geïnformeerd.

Wethouder duurzaamheid Wouter Catsburg: “De overgang naar duurzame energie kan alleen maar slagen als we ons energiegebruik halveren. En daarom is de gemeente Zeist zo enthousiast over deze campagne. Als we allemaal op ledlampen overgaan, besparen we alleen al 85% op onze lichtrekening”. Wethouder wonen Laura Hoogstraten vult aan: “Iedereen wil betaalbaar wonen. In Zeist maakt de gemeente met de woningcorporaties en de huurders afspraken over betaalbaarheid én duurzaamheid. Deze campagne gaat huurders echt helpen om geld te besparen en is ook nog goed voor het milieu.” Directeur Rob Wassenberg van Woongoed: “Bij ons is een betaalbare huur prioriteit nummer één en daarna komt duurzaamheid. Het mooie van deze actie is dat het zowel bijdraagt aan betaalbaarheid als aan duurzaamheid”. Camiel Schuurmans, directeur RK Woningbouwvereniging Zeist, sluit zich hierbij aan. Hij vertelt dat zijn huurders zelf ook echt vragen om duurzaamheid een hoge prioriteit te geven.

Ledlampen zijn bijna 10 keer zo zuinig als gloei- en halogeenlampen. Toch zijn in de meeste woningen nog volop gloei- en halogeenlampen in gebruik. Omdat mensen het zonde vinden om ze weg te gooien. Of omdat ze niet weten welke ledlamp ze moeten kopen. Als je een veelgebruikte gloeilamp vervangt door een even sterke ledlamp, bespaar je per jaar ongeveer 10 euro aan stroom. Op laten branden is dus niet verstandig. Een ledlamp verdien je binnen een jaar terug via je energierekening. De omruilactie maakt het nog eens extra aantrekkelijk.

De omruilactie Heel Zeist kiest voor LED is een actie van Mijn Groene Huis in het kader van de meerjarige campagne Omlaag Die Meter. Met deze campagne wil Mijn Groene Huis bewoners helpen met energie besparen via kleine maatregelen en nieuwe gewoontes. De actie is in samenwerking met de gemeente Zeist, Woongoed Zeist en RK Woningbouwvereniging Zeist tot stand gekomen.

Zie voor meer informatie www.omlaagdiemeter.nu/led

 

Foto is gemaakt door Boasphoto.